Зелена кава
Меню сайту
Популярні статті
 Вагітність по тижнях
Правда про зелену каву
Шкода зеленої кави
Кава для схуднення
Зелена кава для схуднення: як вона діє
Як приготувати зелену каву
Користь зеленої кави
Як приймати зелену каву
Екстракт зеленої кави
Чим корисна зелена кава
Як пити зелену каву
Склад зеленої кави
Інструкція до зеленої кави для схуднення
Протипоказання до зеленої кави для схуднення
Відгуки лікарів про зелену каву
Протипоказання до зеленої кави
 Як підтягнути груди
Головна » Зелена кава » Cпособи вирощування кавових дерев
21:06

Cпособи вирощування кавових дерев

Кавові плантації знаходяться під прямою дією сонячних променів. В основному у такий спосіб вирощують менш примхливий сорт кави Робуста. Але є декілька різновидів Арабики, які мають у своєму складі гени Робусти, і також можуть рости на сонці.

Проте пряме сонячне світло завжди є стресом для рослин, і якщо на початку життя рослини він збільшує врожайність, то надалі обмежує.

Біологами проводилися дослідження кави Либерика, яка, як і робуста, стійкіша до хвороб і природних катаклізмів. Було отримано декілька гібридів кави з ароматичними властивостями Арабики і здатністю рости під прямими сонячними променями, як Робуста.

Перевагами нових видів кави є можливість вирощування на великих за розміром плантаціях і швидше дозрівання кавових ягід. Проте це метод має також і недоліки: невелика кількість видів, необхідність використання пестицидів. Постійне використання добрив і пестицидів значно збільшує вартість кави.

Кава, вирощена в тіні (Ефіопія, Індія, Мексика, Гватемала, Нікарагуа).

У багатьох країнах, особливо розташованих близько до екватора, кавові дерева ростуть між іншими рослинами або деревами, які пом'якшують дію сонячних променів. Цей тип культивування кави дає нижчий урожай, ніж культивування на сонці, а також повільніше дозрівання кавових ягід.

Використання тіні дерев значно знижує дію сонячних променів, вирівнює різницю між денною і нічною температурою, оберігає кавові дерева від морозу і вітру, обмежує зростання бур'янів і запобігає розмиванню і вивітрюванню грунту. Рослини, використовувані для тіні, мають глибші корені і не забирають у кавових дерев поживні речовини.

Тіньові плантації дозволяють вирощувати багато різновидів кави, мають постійну вологість і хороше забезпечення кавових дерев поживними речовинами, оскільки тіньові дерева витягають ці поживні речовини з глибших шарів грунту і повертають їх через листя кавових рослин.

Дикоросла кава (Ефіопія).

Цей тип культивації широко поширений в Ефіопії. Кава вирощується природним "диким" способом в натуральних природних умовах. Кава, вирощена "диким" способом, відрізняється від кави, вирощеної в тіні дерев. Зазвичай фермер, що займається вирощуванням кави, культивує на своїй плантації декілька сортів кавових дерев. Деякі з них приносять багатий урожай, інші бідніший. За деревами як правило мало доглядають, поступово це веде до зниження урожаю, особливо із старих дерев.

Коли кава вирощена диким способом, на плантації можу рости кавові дерева декількох різновидів, і у фермера немає точної інформації про сорт, що продається. Більшість виробників ефіопської кави -это дрібні фермери, для яких кава є лише додатковим коштом доходу. Разом з кавою на своїх плантаціях вони вирощують просо, банани, фрукти і овочі.

Терасна культивація (Коста-Ріка, Йемен)

Терасне землеробство - метод вирощування рослин на крутих схилах шляхом створення штучних майданчиків у вигляді широких східців, або терас. Метод трудомісткий, проте він зменшує ерозію грунту, втрати води і добрив, створює умови для раціонального використання орних земель.

При такому виді культивації кавові дерева підрізують, використовую трирічний цикл, намагаючись забезпечити при цьому стабільний урожай. Зазвичай обрізанню піддають 10-15еревьев на плантації. У Коста-Ріці кавові дерева висаджують в ряд. Таким чином, обрізують кожен третій ряд рослин. Підрізування дерев допомагає забезпечити однорідний урожай, подовжуючи деревам "молодість" і збільшуючи родючість. У Коста-Ріці використовують пальми Юка в якості живоплоту, що захищає кавові плантації від вітру.

Категорія: Зелена кава | Переглядів: 1334 | Тегі: кавови дерева, способи вирощування | Рейтинг: 0.0/0

Популярні статті: