Приготування зеленої кави - справжнє мистецтво. Від правильності дій залежить смак і аромат, а також рівень збереження корисних речовин.
Тому поціновувачам цього оригінального напою слід дотримуватися певної схеми і пам'ятати деякі хитрощі.
Для приготування на основі відгуків про зелену каву для схуднення краще брати свіжомелені зерна, оскільки при тривалому зберіганні у виді кави, що меле, втрачає аромат, а вітаміни, що входять до його складу, руйнуються.
Ті, хто пробував зелену каву, відмічають, що чим дрібніше помел, тим яскравіше у результаті смак. Тому використати варто електричну кофемолку або не лінуватися крутити ручку механічною.
Спосіб приготування кави може відрізнятися. Вважається, що мелені в пил зерна краще варити в турку, а великі частки - у френч-пресі. Якщо завдання - приготування корисного напою "з душею", логічно зупинитися на першому варіанті. Турку треба поставити на вогонь для прогрівання дна, щоб кавою вийшло дуже ароматним. Робити це слід акуратно, оскільки дно досить тонке, його можна пропалити. Як правило, на цю операцію йде не більше однієї хвилини. І ігнорувати її не рекомендується.
Після прогрівання, в турку кладуть мелену каву. На кожні 100 грамів води - 2-3 чайних ложки (за смаком). Заливають водою до місця звуження шийки, щоб скоротити об'єм повітря. Вода може бути холодною або гаряча. Як варити зелену каву, кожен вирішує сам. Вже зігріта вода економить час приготування, але класичний рецепт має на увазі використання саме холодної води, оскільки поспіх тільки псує смак. Крім того, рівномірне прогрівання інгредієнтів дозволяє витягнути з напою більше користі.
Турку ставлять на слабкий вогонь. Його збавляють, коли на поверхні з'являється кірочка. Поява вируючих бульбашок повітря свідчить про закипання. Щоб не зруйнувати кірочку, треба зняти каву з вогню. Але секрет полягає в тому, щоб зробити це в самий останній момент. Якщо не встигнути, кірочка зруйнується, аромат випарується і смак стане менш розкішним.
На наступному етапі треба дочекатися осідання кірочки і повторити нагрівання за тією ж схемою один, а за бажання і двічі. Щоб у фіналі кава осіла, турку легенько постукують по столу і вливають не більше половини чайної ложки крижаної води. Вона дозволяє зробити процес осідання інтенсивнішим. Лише після цього можна вважати, що кава готова, і подавати її до столу.
|