Хороша зернова кава - основа бездоганного напою, яка подарує позитивні емоції на початку дня, зробить дружньою і теплою атмосферу ділової зустрічі, надасть сил після роботи.
Тільки свіжообсмажені кавові зерна перетворюються на смачну і ароматну каву. Сьогодні багато компаній реалізують зернові бленди і моносорти. Як вибрати серед такого широкого асортименту по-справжньому хороший продукт?
Перше, на що варто звернути увагу при купівлі зерен - це сорт кави. У світі вирощують всього два типи кавових дерев - арабику і робусту. Арабика - високогірний різновид, краще всього росте у вологому тропічному кліматі. Особливість її сортів - яскравий, насичений аромат. Робуста - низовинний невибагливий тип, добре переносить жару і посушливий клімат. Зерна, зняті з робусти, відрізняються підвищеним вмістом кофеїну. Таку зернову каву використовують для створення міцного напою з помітною гіркуватістю.
Вкусо ароматичні властивості залежать не лише від виду рослини, але і від умов його культивування : вологості, температури, складу грунту. Зернова кава плантації, як хороше вино, залежно від року збору урожаю має індивідуальний неповторний букет. В той же час можна виділити загальні риси, властиві усім продуктам, вирощеним в цій місцевості. Приміром, мексиканська кава має м'який смак, ефіопські - приємну солодкість і шоколадні нотки.
Натуральна смажена каваНатуральна смажена кава має унікальний колір, смак і аромат, які залежать від технології обсмажування. Температуру вибирають залежно від бажаної міри обробки зерен. Процес необхідно строго контролювати, оскільки в цей час утворюються особливі хімічні сполуки, змінюється вміст води і кислот. На те, яким буде готовий напій, також впливають спосіб приготування, температура і склад води. Для приготування напоїв використовують тільки смажену каву.
Існує декілька видів по мірі обсмажування натуральної кави. Прийнято виділяти наступні:
1. Світле обжарювання - кава обсмажується до світлокоричневого(горіхового) кольору, в результаті отримують висококислотну каву "скандинавського" обжарювання, ир
2. Середнє обжарювання - напій із зерен такої обробки дуже ароматний, в смаку з'являються ягідні і фруктові ноти, які приємно відтіняють кислинку; одна з технологій обсмажування - віденська, така, що дає насичений смак з солодким відтінком
3. Темна обжарка- колір смажених зерен стає темно-коричневим, майже чорним, вони покриваються масляною плівкою; фахівці виділяють італійське обжарювання, що дозволяє отримати присмак шоколаду і карамелі, максимальну солодкість, французьку, - більше гіркий смак, і, нарешті, мексиканську - гострий і терпкий, такий, що дає дуже міцний напій.
|