Зелена кава
Меню сайту
Популярні статті
 Вагітність по тижнях
Правда про зелену каву
Шкода зеленої кави
Кава для схуднення
Зелена кава для схуднення: як вона діє
Як приготувати зелену каву
Користь зеленої кави
Як приймати зелену каву
Екстракт зеленої кави
Чим корисна зелена кава
Як пити зелену каву
Склад зеленої кави
Інструкція до зеленої кави для схуднення
Протипоказання до зеленої кави для схуднення
Відгуки лікарів про зелену каву
Протипоказання до зеленої кави
 Як підтягнути груди
Головна » Зелена кава » Обжарювання кави. Процес свіжого обжарювання кави
21:51

Обжарювання кави. Процес свіжого обжарювання кави

З наукової точки зору, процес обжарювання кави є хімічним і фізичним процесом. Під час обжарювання відбувається безліч взаємодій. Існує 4 основних фази зміни кавового зерна і його смаку.

В ході збільшення температури усередині кавового зерна відбуваються хімічні і фізичні процеси, що призводять до зміни компонентів, з яких складається(що і змінює колір зерна).

Обжарювання кавових зерен може здійснюватися різними способами в різних ростерах. Спосіб обжарювання впливає на смак і колір кавою.

Обжарювання умовно можна розділити на чотири етапи.

Перший - гомогенізація(створення однорідної структури). Зерна набирають температуру і стають однаковими. Відбувається ендотермічний процес. Другий етап - висушування. Зерна злегка червоніють і випускають пару. Кава втрачає вологість. Відбувається руйнування хлорогенової кислоти під впливом високої температури.Третій етап - піроліз(термічне розкладання органічних і багатьох неорганічних з'єднань.) Зелена кава міняє свій колір і стає коричневим.

Білки вступають в реакцію з цукрами і створюють мелатонин(гормон епіфізу, який регулює ритм сну-пильнування, а також має ряд додаткових ефектів.) Усе це і надає каві його особливого смаку і аромат. Впродовж четвертого(кінцевого) етапу, натуральна кава стає повністю обсмаженою, зерна знову придбавають гладку структуру. На цій фазі(карамелізація цукрів) можна регулювати гіркоту смаку.

Кава свіжого обжарювання

Плоди кавового дерева піддаються тривалій і багатоступінчастій обробці, перш ніж кава поступить в продаж. Смак нaпитка в чашці залежить від багатьох чинників: якості зерна, способу обробки, міри і стилю обжарювання і звичайно ж, від способу приготування. Свіжі кавові зерна містять безліч ароматичних олій, які виділяються в процесі обжарювання каві, утворюючи неповторний ароматичний букет. Легкі леткі з'єднання швидко випаровуються з поверхні зeрна, після чого напій втрачає вкусоароматические властивості.

Антиоксиданти і інші корисні речовини, що містяться в кавових ягодах, також зникають в результаті тривалого зберігання або неправильної обробки. Саме тому рекомендується готувати каву із зерен свіжого обжарювання.

Процес обжарювання вимагає від фахівця великого досвіду і уваги. Якщо кавові зерна занадто довго піддавалися нагріванню, напій матиме бідний аромат, гіркий смак і невисоку щільність. Недосмажені кавові зерна не зможуть розкритися і забезпечити смачний напій.

Виділяють декілька мір обжарювання свіжої сировини :
  • скандинавська(світла) - призначена для м'яких напоїв з вираженою цитрусовою кислинкою
  • віденська - дарує каві квітковий аромат і фруктові ноти у вкуcе
  • французька - забезпечує карамелеві нотки і шоколадний післясмак
  • мексиканська або італійська - гарантує гіркуватість, фортецю і пряний аромат.
Обробка кожного сорту проходить за індивідуальною методикою.

В середньому, процес обжарювання свіжої кави триває 12-18 хвилин. Рекомендується розфасовувати зерна тільки через 6-12 годин після повного охолодження. У цей час з їх поверхні у великій кількості виділяється вуглекислий газ, який може зіпсувати смак нaпитка. Свіжообсмажену каву упаковують в спеціальні багатошарові пакети з клапаном, оберігаючі зерна від сторонніх запахів. Мелена кава також робиться із зерен свіжого обжарювання.

Пoсле помелу кави розфасовують у вакуумні багатошарові пакети, що дозволяють зберігати смак і аромат свіжообсмаженої суміші.
Категорія: Зелена кава | Переглядів: 1890 | Тегі: процес, обжарювання кави | Рейтинг: 5.0/1

Популярні статті: