Всяке кавове зерно під червоно-коричневою шкіркою приховує зелене ядро. Зелена кава є очищеними від шкірки плодами кавового дерева, які не піддавали обжарюванню.
Проте в не обсмаженому виді використовуються далеко не усі види і сорти. Як правило, тільки арабіка (чи аравійська кава) і робуста. Вони відрізняються особливим ароматом і смаком, а також вважаються джерелом молодості, бадьорості і краси. Під кожним з видів мається на увазі розгорнута класифікація.
Справжнім знавцям і професіоналам важливо знати місце зростання і його відношення до рівня світового океану, тип клімату і вид грунту, особливості сортування, показники твердості зерна. Адже від цього залежить вартість товару і його споживчі якості.
Перераховані чинники можуть бути покладені в назву сорту зеленої кави. Наприклад, зелена бразильська кава Сантос - це один з 8 сортів, що об'єднаних загальним найменуванням і відносяться до сорту арабіка. Така кава має слабкий запах і міцний смак, не позбавлений м'якості. У свою чергу, сорт Ріо-де-Жанейро - це кава з буро-зеленим відтінком зерен і запахом йоду, оскільки в місцях зростання цей елемент зустрічається в грунтах удосталь.
У свою чергу, гавайські сорти - це у більшості випадків арабіка. Напій має солодкуватий м'який смак, яскравий аромат і характерну кислинку, яка нагадує вино. А серед африканських сортів помітно виділяється Білий із Замбії і Салимба із Зимбабве. Перший відрізняється карамелевим смаком і запахом трав, що ростуть в савані. Другий - сильним ароматом, фруктовими нотами смаку у поєднанні з гіркотою перцю.
Неспеціалістові варто знати, як виглядає зелена кава, при використанні зерен в харчових цілях. В цьому випадку потрібно віддавати перевагу цілісним зернам без слідів діяльності комах, плісняви, плям іншого кольору. Якщо запропоновано купити ламані зерна з відтінком сторонніх запахів, від такої кави краще відмовитися. Приготувати ароматний напій з нього навряд чи вдасться, оскільки умови транспортування і зберігання явно були порушені.
Аравійське каві вважається ароматнішим, ніж робуста, але в останньому значно більше кофеїну, чим в першому. Тому арабіку вибирають гурмани, а робусту - активні люди, яким необхідно отримувати заряд бадьорості перед робочим днем. При цьому в косметичних цілях можна без роздумів використати каву обох різновидів. Хімічний склад приблизно однаковий.