Аромат і смак кави залежить від того, як кава обробляється. Існує декілька поширених видів обробки кави яки ми і розглянемо у цієї статті:
Напівволога обробка (Semi washed): При напівсухій обробці ягоди
після збору потрапляють в спеціальні барабани, в яких з них за
допомогою потоку води видаляють пульпу. Далі в іншому барабані c
допомогою щіток, що обертаються, віддаляються залишки пульпи і
пергаментна оболонка(parchment). В результаті кави менш солодкий, але
ароматніший, ніж при сухому і напівсухому способі обробки. Цей спосіб
зазвичай використовується в місцях з високою вологістю, де натуральний
спосіб обробки не може бути зроблений (із-за підвищеного ризику
утворення плісняви). Цей метод також використовують у Бразилії.
Суха обробка (Natural): Кава сухої обробки має солодкість і насичений смак.
Сухим способом обробляють велику частину збираної кави їх Йемену і Ефіопії, також сухий спосіб використовують у Бразилії і Індонезії.
Волога обробка (Washed or Wet processing): Такий спосіб обробки є найпоширенішим і має на увазі повне видалення ягідної пульпи. Волога обробка є складнішим процесом і складається з декількох етапів: кава проганяє від однієї станції обробки до іншої за допомогою системи шлюзів. Спочатку ягоди поміщають в спеціальні басейни з водою, де відбувається відділення стигліших і якісніших ягід від зіпсованих, а також від листя і іншого сміття. Далі в спеціальній машині відбувається видалення з ягід шкірки і пульпи.
На наступній стадії відбувається ферментація зерен -отделение клейкої оболонки від дії бактерій. Після цього зерна ретельно промивають в декількох потоках води.
Кава вологої обробки має високу кислотність. Смак кава яскравіша, чиста і фруктова.
Вологим способом обробляють каву у більшості країн Латинської Америки.
Напівсуха обробка (Pulped Natural): При напівсухій обробці ягоди після збору потрапляють в спеціальні барабани, в яких з них за допомогою потоку води видаляють пульпу. Далі зерна з пергаментною оболонкою, що залишилася, висушують на сонці або в сушарних машинах. Кава, оброблена напівсухим способом в порівнянні з кавою сухої обробки має чистіший і м'якший збалансований смак і яскравіший аромат, в той же час зберігаючи солодкість. Цей метод популярний у Бразилії.
|